AED Verkaik

Drie nieuwe AED’s maken Waarder volledig hartveilig

In maart 2019 hebben wij als dorpsteam het belang aangekaart van een goede dekking van AED’s binnen ons dorp. Met name in het buitengebied en in Waarder-Noord (omgeving Molendijk, Amaliastraat, Alexanderstraat) vonden wij de dekking niet optimaal. Hiervoor hebben wij als dorpsteam een 6-minutenzoneplan opgesteld. Waarbij wij richting de gemeente voorstellen hebben gedaan voor een betere dekking. Uit cijfers van de Hartstichting blijkt dat als iemand binnen 6 minuten gereanimeerd wordt met een AED de overlevingskans veel groter is.

Uit dit plan heeft de gemeente de vierde AED geplaatst aan de aula van de begraafplaats. Vanuit het dorpsteam hebben wij stelling ingenomen dat wij deze locatie minder geschikt vinden daar dit voor de bereikbaarheid voor de bewoners niet veel verbeterd. Wij blijven hierin zoeken naar nieuwe oplossingen om deze AED effectiever te kunnen plaatsen.

Voor het buitengebied is er inmiddels wel een oplossing gekomen. In samenwerking met de EHBO Vereniging Waarder Driebruggen twee AED’s in het buitengebied bij gekomen. Deze zijn mogelijk gemaakt door een donatie van Ons Fonds Wierickeland, en hangen aan de gevel van Autobedrijf Verkaik (De Groendijck 49, nabij de ingang van de shop) en aan de gevel bij Familie de Pater aan het Oosteinde 42. Voor deze locaties is gekozen omdat zij een openbare functie vervullen en strategisch nabij een kruising aan een doorgaande weg gelegen zijn. Hierdoor kunnen in potentie veel mensen gebruik maken van de AED.

Met het plaatsen van deze twee AED’s in het buitengebied hebben wij met dit gezamenlijk initiatief ook voor deze inwoners, fietstouristen, en passanten een betere dekking kunnen realiseren. Namens het dorpsteam willen wij zowel de EHBO-vereniging en Ons Fonds Wierickeland hartelijk danken voor het hartveilig maken van het buitengebied van Waarder.

Maar alleen bij AED’s blijft het niet, wij willen bij deze ook een oproep doen om je aan te melden bij HartslagNu en je op te geven voor een cursus reanimeren en omgaan met de AED. Meer informatie hierover op www.hartslagnu.nl of neem contact op met de EHBO-vereniging via ehbodriebruggenwaarder@hotmail.com.

Geef een reactie